Parkeerhandhaving

Kiest u voor het centraal registreren van parkeerrechten in het NPR, dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de handhaving eenvoudiger, goedkoper én effectiever te maken. Via moderne scanapparatuur (op een handheld of via een auto of scooter met nummerplaatherkenning) kunt u per uur de kentekens van honderden geparkeerde auto’s inlezen. Deze gegevens worden vergeleken  met de actuele parkeerrechten zoals vastgelegd in het NPR.
 

Handhaving wordt zo veel efficiënter: de pakkans neemt spectaculair toe, terwijl er minder handhavers nodig zijn.

Kies zelf een manier van handhaven

De gemeentelijke handhaver kan op drie manieren controleren of een GPK geldig is:

  • De handhaver gebruikt zijn bestaande handhavingsapparatuur die is uitgebreid met een GPK-bevraging in het NPR. Is een kaart ongeldig, dan kan de handhaver direct optreden.
  • De handhaver raadpleegt zelf het NPR via een eenvoudige internetapplicatie voor de mobiele telefoon (smartphone). De RDW stelt deze applicatie gratis beschikbaar. De handhaver voert het kaartnummer van de te controleren GPK in en krijgt direct het resultaat: geldig of ongeldig.
  • De handhaver neemt contact op met de meldkamer en geeft het kaartnummer door. De medewerker van de meldkamer kijkt via de webapplicatie in het NPR en geeft het resultaat door aan de handhaver.