Over NPR

Het Nationaal Parkeer Register (NPR) is een landelijke database waarin alle actuele parkeerrechten op kenteken geregistreerd staan. Het NPR biedt de noodzakelijke basisinfrastructuur waarmee uw gemeente stap voor stap uw parkeerdiensten kan digitaliseren.

Zo maakt het NPR nieuwe parkeerdiensten voor gemeenten mogelijk. Dat levert burgers een betere parkeerservice op en gemeenten gunstige tarieven door collectieve inkoop en effectievere en efficiëntere handhaving.
 • Steeds meer gemeenten streven naar modernisering van hun parkeerbeleid. Sleutel tot deze verbeterslag is digitalisering. Digitalisering vereist een stabiele digitale infrastructuur en eenduidige afspraken met verschillende dienstverleners, zoals parkeerproviders en leveranciers van parkeeroplossingen. Met het digitaliseren van het parkeerarsenaal is veel financieel voordeel te behalen.

  Digitalisering kan u de volgende voordelen opleveren:

  Realtime parkeren

  Bewoners, ondernemers en bezoekers betalen alleen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd.

  Efficiënter

  U kunt de parkeerhandhaving efficiënter inrichten. U hoeft namelijk niet meer te checken of er een parkeerkaartje achter de voorruit van de auto ligt.

  Ontlasten

  U hoeft niet met allerlei verschillende providers voor mobiel parkeren te onderhandelen en overeenkomsten te sluiten. Het SHPV doet dit voor alle aangesloten gemeenten.

  Gezamenlijk infrastructuur

  U deelt met collega-gemeenten een gezamenlijke infrastructuur. Zo hoeft u die niet zelf aan te schaffen en beheren.

  Gemak voor bezoekers

  Uw bewoners, ondernemers en bezoekers hoeven niet langer per gemeente bij hun provider voor mobiel parkeren een apart ‘token’ aan te schaffen voor de handhaving.

 • Gemeenten die zich al langer richten op digitalisering van het parkeren, hebben de handen ineen geslagen en het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) opgericht. Het SHPV is een coöperatie van gemeenten die vernieuwing in de parkeerketen ondersteunt en gemeenten faciliteert bij het uitvoeren van hun parkeerbeleid. Het SHPV zorgt zelf voor de organisatorische en juridische voorwaarden. In opdracht van het SHPV ondersteunt de RDW de gemeenten bij het aansluiten op  de technische infrastructuur: het Nationaal Parkeer Register.
   
 • De RDW is een publieke organisatie en neemt een centrale en onafhankelijke positie in. Het is een kerntaak van de RDW om overheidsdata van voertuigen te beheren. De RDW is een bekende ketenpartner voor de gemeenten op het gebied van registratie en verstrekking van gegevens over voertuigen en rijbewijzen.

  De RDW ontwikkelt en beheert het systeem voor de centrale registratie van parkeer- en verblijfsrechten voor de gemeenten die aangesloten zijn op het nationaal parkeer register. De coöperatie Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten heeft een contract afgesloten met de RDW om deze taken uit te voeren. De coöperatie betaalt de RDW voor het ontwikkelen, in stand houden en beheren van het register en voor het verstrekken van data uit het register. 

 • Het NPR maakt onder meer de volgende diensten mogelijk:

  • het faciliteren van mobiel parkeren via alle parkeerproviders;
  • het registreren van vergunningen en parkeerrechten via de parkeerautomaat;
  • het registreren van informatie over parkeergebieden en –tarieven;
  • het registreren van gehandicaptenparkeerkaarten;
  • het mogelijk maken van digitale parkeerhandhaving;
  • Pilot Flexibele Parkeermachtiging;
  • Garageparkeren.

  U kunt hier meer over lezen op de pagina Diensten.