Gehandicaptenparkeerkaart

Landelijke registratie van alle uitgegeven gehandicaptenparkeerkaarten (GPK’s) is een simpele en succesvolle manier om fraude en misbruik van deze kaarten tegen te gaan. Uw gemeente registreert het nummer, het type, de ingangsdatum en de vervaldatum van alle kaarten. Gestolen, verloren en kaarten waarvan de houder is overleden zijn snel te blokkeren. Deze kaarten zijn dan gelijk niet meer te gebruiken en worden direct herkend bij digitaal handhaven.

Parkeren Plus

Naast de registratie van anonieme GPK’s is het ook mogelijk om de GPK in de registratie persoonlijk te maken. Het is dan mogelijk om een parkeerrecht in een fiscaal parkeergebied digitaal vast te leggen. GPK-houders met een persoonlijke kaart kunnen de app Parkeren Plus gebruiken. Met de app zijn parkeerrechten vast te leggen en is makkelijk te zien wat het lokale parkeerbeleid is. De Parkeren Plus app kunt u downloaden via de Apple Appstore en de Google Playstore.

De privacy van de GPK-houder is hiermee beschermd. De RDW heeft hier samen met het Servicehuis Parkeer- en verblijfsrechten (SHPV) namens Nederlandse gemeenten afspraken over gemaakt.

Om de Parkeren Plus-dienstverlening te gebruiken, moeten gemeenten een aantal afspraken maken met het SHPV. Kijk voor meer informatie op de website van Parkeren Plus.

  • Met GPK makkelijker op pad

    Een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is voor veel chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een beperking onmisbaar. Door de GPK kunnen zij makkelijker op pad. Ze kunnen gebruik maken van ruimere (en vaak gratis) parkeermogelijkheden dicht bij belangrijke voorzieningen zoals winkels, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Deze kaart helpt chronisch zieken en gehandicapten om makkelijker te reizen. Zo kunnen ze beter meedoen in de samenleving.

    Fraudegevoelig

    De GPK is helaas ook makkelijk te misbruiken. De kaart is namelijk niet gekoppeld aan een kenteken. Op de voorkant van de GPK staan alleen een kaartnummer, kaartsoort, de naam van de gemeente die de kaart heeft afgegeven en een vervaldatum.

    Als de kaart door diefstal, verlies of overlijden van de houder ongeldig is geworden, wordt dat alleen in de eigen gemeente geregistreerd. Een ongeldige GPK is daarom zonder problemen buiten de uitgevende gemeente te gebruiken. Met een gestolen GPK worden de bijzondere parkeermogelijkheden voor gehandicapten regelmatig misbruikt. Dit raakt een juist kwetsbare groep in de samenleving hard.

  • Landelijke registratie gaat misbruik tegen

    Met de landelijke registratie proberen we misbruik tegen te gaan. Gemeenten blijven hun eigen GPK’s uitgeven, maar registreren de gegevens van de kaart ook in het GPK-register. Handhavers van gemeenten die meedoen, kunnen op straat via hun handhavingsapparatuur makkelijk en snel controleren of kaarten geldig zijn.

    Parkeren met de GPK

    Met de Parkeren Plus-app kunnen GPK-houders het volgende:

    • De gegevens van hun GPK digitaal bekijken 
    • Het lokale parkeerbeleid voor parkeren met een GPK opzoeken 
    • In combinatie met de GPK parkeren op fiscale parkeergebieden
  • Toevoeging op uw systeem

    Landelijke registratie van GPK’s, eventueel in combinatie met Parkeren Plus, vervangt de gemeentelijke registratie niet. Het biedt voordelen en gemak voor gemeenten en GPK-houders in het gebruik van de openbare ruimte.

    Aanvraagproces

    Het aanvraagproces van de GPK blijft voor het grootste gedeelte gelijk. De gemeente maakt een papieren GPK aan (een bestuurders-, passagiers-, combinatie- of instellingskaart). Daarna registreert de gemeente de kaart met een simpele webapplicatie in het GPK-register. Ook is het mogelijk om een bestaand gemeentelijke registratiesysteem aan het GPK-register te koppelen. Zo wordt elke GPK die u uitgeeft, automatisch landelijk geregistreerd. Uw softwareleverancier kan de registratiesoftware hiervoor aanpassen.

    Snelle en makkelijke aanpassingen

    Bij melding van vermissing of diefstal of bij het intrekken van de GPK past de gemeente waar de GPK is uitgegeven direct de vervaldatum van de kaart aan in het GPK-register. De kaart is dan in het systeem ongeldig. 

    Ook is het bij deelname aan Parkeren Plus mogelijk om makkelijk kentekens en parkeerrechten aan te passen bij uitgegeven GPK’s.